Perustietoa

Mistä siviilivihkijä?

Jos haluaa mennä naimisiin virka-aikana, on yleensä otettava yhteys Digi- ja väestötietovirastoon (DVV) tai paikalliseen käräjäoikeuteen. Molemmissa paikoissa vihitään normaaleina arkisina aukioloaikoina paikan päällä. Tällainen vihkiminen on maksuton. ”Lounastuntivihkimisessä” on jotakin aika klassista, ja siinä voi olla vaikka kuinka paljon romantiikkaakin!

Jos vihkijän haluaa juhlapaikalle, voi tekijän saada DVV:stä, käräjäoikeudesta tai tiedustelemalla sellaiselta henkilöltä, jolle on myönnetty vihkimisoikeudet. Tällaisen virka-ajan ulkopuolisen vihkimisen vastaanottaminen on vihkijälle aina vapaaehtoista. Virka-ajan ulkopuolisesta vihkimisestä peritään valtiolle maksu, jonka suuruudesta määrätään asetuksella: nykyisin summa on 250 euroa + vihkijän kilometrikorvaukset tai muut matkakulut. Lasku lähetetään tyypillisesti postitse avioliiton solmimisen jälkeen.

Mitä pakollista pitää muistaa ennen vihkimistä?

Yksi tärkeimmistä asioista on muistaa tutkituttaa avioliiton esteet. Todistus esteiden tutkinnasta on luovutettava vihkijälle ennen vihkiseremoniaa.

Esteettömyystodistus on voimassa 4 kk siitä päivämäärästä, kun esteiden tutkinta on tehty. Esteiden tutkinta kestää lain mukaan vähintään 7 päivää. Jos toinen tai molemmat puolisot ovat ulkomaan kansalaisia, voi esteiden tutkinnan valmistumisessa mennä huomattavasti enemmän aikaa.

Lisätietoja esteiden tutkinnasta täältä.

Ennen avioliittoon vihkimistä vihkijä tarkastaa vihkiparin henkilöllisyydet voimassa olevista henkilöllisyystodistuksista tai Suomen kansalaisen osalta myös 1.10.1990 jälkeen myönnetystä suomalaisesta ajokortista.

Vihkimisessä on oltava paikalla kaksi yli 15-vuotiasta todistajaa.

Mitä vihkimisessä tapahtuu?

Siviilivihkimisen minimisisältö on avioliittoasetuksesta tuleva lyhyt vihkikaava, johon sisältyvät vihkijän kysymykset (Tahdotko…) ja vihkiparin vastaukset (Tahdon!). Toisin kuin usein luullaan, puolisot eivät suomalaisessa siviilivihkimisessä allekirjoita mitään papereita tai todistuksia, vaan seremoniassa lausutut sanat riittävät avioliiton solmimiseen.